The Beatles

Ganska Jazzigt:

The Beatles - 19 fakta om The Beatles och dess medlemmar du inte visste

Ringo Starrs riktiga namn är Richard Starkey, Paul McCartney var en ivrig djurälskare, John Lennon hade en lös tandprotes och Eric Clapton blev förälskad i George Harrisons fru. Många anektdoter finns om The Beatles och dess medlemmar

Ringo Starrs namn: Ringo Starrs riktiga namn är Richard Starkey. Han antog smeknamnet "Ringo" på grund av sitt kärlek till att bära ringar.

Paul McCartneys djurintresse: Paul McCartney hade en farm i Skottland och var en ivrig djurälskare. Han ägde bland annat en fårhund som hette Martha och en katt vid namn Jesus.

George Harrisons mystiska registreringsskylt: George Harrison hade en Rolls-Royce med en unik nummerplåt som läste "777." Detta ledde till en våg av Beatles-fans som kopplade det till skrämmande konspirationsteorier.

John Lennons tandprotes: John Lennon hade en lös tandprotes som han ibland använde för att skratta och skapa udda ljud under inspelningar.

The Beatles och Bob Dylan: Bob Dylan sägs ha introducerat The Beatles för marijuana under en träff på hotellrummet i New York. Det sägs vara början på deras utforskande av droger och tillhörande musikaliska riktning.

George Harrisons sitar-experiment: George Harrison introducerade den indiska sitaren i The Beatles musik, särskilt i låten Norwegian Wood. Detta öppnade dörren för en våg av indisk musikinfluens i västvärlden.

John Lennons och Yoko Onos sängprotest: John och Yoko genomförde en "Bed-In for Peace" där de tillbringade en hel vecka i sängen på ett hotellrum som en protest mot kriget i Vietnam.

Ringo Starrs solokarriär: Ringo Starr var den första av Beatles-medlemmarna att släppa en solosingel, It Don't Come Easy, och han spelade alla instrument själv vid inspelningen.

George Martin den femte Beatles-medlemmen: Producenten George Martin, som kallas den femte Beatles-medlemmen, var initialt skeptisk till bandets potential. Han blev dock övertygad och spelade en avgörande roll i att forma deras sound och karriär.

Paul McCartneys inspirationskälla för låten Blackbird: Paul McCartney komponerade Blackbird efter att ha hört en fink i trädgården när han besökte skaparen Maharishi Mahesh Yogis Ashram i Indien. Ljudet av fågeln inspirerade till låten.

Lennon och McCartneys första möte: John Lennon och Paul McCartney träffades för första gången på en kyrkofestival i Woolton, Liverpool. McCartney imponerade Lennon genom att kunna spela Twenty Flight Rock av Eddie Cochran på gitarren.

The Beatles som skivbutiksägare: The Beatles startade sin egen skivbutik i London kallad Apple Boutique. Butiken erbjöd konst, kläder och musik, men den blev snabbt en ekonomisk fiasko och stängdes.

Beatles-låtar om kärlek till fordon: George Harrison skrev Drive My Car och Paul McCartney skapade Back in the U.S.S.R som hyllningar till bilar och flygplan.

John Lennons toalettmålning: John Lennon målade en del av sitt hus i Weybridge med psykedeliska mönster, inklusive toaletten. Han hävdade att han blev inspirerad under en trip på LSD.

Paul McCartneys favoritmat: Paul McCartney är vegetarian och har varit så sedan 1975. Han är känd för att främja en hälsosam livsstil och djurrätt.

George Harrisons inspiration från Eric Clapton: George Harrison och Eric Clapton var nära vänner. Clapton blev förälskad i Harrisons fru, Pattie Boyd, vilket ledde till att Harrison skrev den ikoniska låten Something.

John Lennons sista offentliga framträdande: John Lennon gjorde sitt sista offentliga framträdande på scenen 1974 när han gästspelade med Elton John på Madison Square Garden.

Paul McCartneys ovanliga favoritlåt: Paul McCartneys favoritlåt av The Beatles är Helter Skelter, en kraftfull rocklåt som står i kontrast till hans mer melodiska kompositioner.

George Harrisons fascination för rymden: George Harrison var mycket intresserad av rymden och donerade pengar till Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics för att hjälpa till att bygga en teleskopanläggning.